AFC Ajax

ajax-logoAFC is de afkorting voor Amsterdamsche Football Club. AFC Ajax uit Amsterdam is de bekendste en meest populaire club in Nederland en heeft ook over de grenzen zeer veel supporters. De club is op 18 maart in het jaar 1900 opgericht en speelt sinds 1915 onafgebroken in de hoogste klasse van Nederland. De laatste 3 seizoenen is Ajax kampioen van Nederland en in totaal werden ze zelfs al 32 maal landskampioen. De thuiswedstrijden van Ajax worden in de Amsterdam Arena gespeeld en sinds 1998 is Ajax een beurs genoteerd bedrijf. In het jaar 2012 werd er ook een vrouwenteam opgericht dat in de BeNe League uitkomt.

Oprichting
In het jaar 1894 werd door een aantal vrienden de club Union opgericht. In dat zelfde jaar werd de clubnaam al weer veranderd in Footh-Ball Club Ajax. Door de vele regels waar een voetbalclub moest voldoen ging de club bijna ter zielen. Maar gelukkig was het Floris Stempel die het op 18 maart 1900 opnieuw probeerde en ons alom geliefde Ajax oprichtte.

Eerste promotie
De eerste keer dat Ajax promoveerde naar de hoogste divisie was in het jaar 1911 onder leiding van de Ierse trainer John Kirwan. Door deze promotie moest het tenue aangepast worden omdat Sparta in Rotterdam al langer op dat hoogste niveau speelde.
Ajax
Eerste kampioenschap
Het eerste kampioenschap werd in 1918 een feit en dit herhaalde ze een jaar later nog een keer. Hierna moest Ajax het 11 jaar zonder titel doen. En in jaren 1919 tot 1956 werden in totaal maar 6 kampioenschappen behaald. In deze periode had onze hoofdstad nog 2 teams die op het hoogste niveau uitkwamen namelijk DWS en Blauw Wit.

Grote successen
De grote successen van Ajax begonnen in 1965 met 6 landskampioenschappen op rij, en in de 70 er jaren 3 maal winst in de Europa Cup 1. In 1972 werd zelfs de Wereldbeker gewonnen. Enkele grote namen van het grote Ajax uit die tijd zijn Johan Cruijff, Sjakie Swart,Ruud Krol en Piet Keizer. En onder leiding van trainers zoals Kovács en Michels kreeg Ajax wereldwijd naamsbekendheid. Bekende namen uit de Ajax school die in deze periode debuteerde zijn o.a. Arie Haan, Barry Hulshof, Gerrie Mühren, Arnold Mühren Johan Neeskens, John Rep en Jan Mulder.
Ook in de jaren 80 kwam er weer een grote succes periode voor Ajax met kampioenschappen en werd er onder leiding van Ajax club icoon Johan Cruijff de Europa Cup 2 voor bekerwinnaars gewonnen.
In de begin jaren 90 kwam onder Louis van Gaal een 2e grote succes periode van Ajax. Zo werd het UEFA Cup toernooi in 1992 gewonnen, in 1995 de Champions League en de Wereldbeker voor clubteams. Enkele bekende spelers van dat succesvolle Ajax zijn Bergkamp, Davids, Seedorf, Kluivert, Van der Sar, en Danny Blind.

Joodse roots
Ajax staat wereldwijd bekend om haar Joodse achtergrond. Ajax heeft dan ook verschillende bekende Joodse spelers gehad, zoals Bennie Muller en mister Ajax Sjaak Swart. De laatste Joodse speler die bij Ajax speelde was De Ridder en buiten het veld was er de verzorger Salo Muller en de bestuurders Jaap en Michiel van Praag met een Joodse achtergrond.
Verschillende stadions van Ajax

Ajax begon met spelen op een veld van de toenmalige gemeente Nieuwer Amstel. Hierna is men verhuisd naar Amsterdam Noord waar men tot 1907 tussen de weilanden heeft moeten spelen. Met een tussenstop van 4 jaar in het “Houten Stadion” werd er verhuisd naar het bekende en geliefde stadion De Meer. Voor belangrijke wedstrijden kon Ajax uitwijken naar het Olympisch Stadion en in 1996 werd de Amsterdam Arena de nieuwe thuishaven.
Grote sponsors
Een populaire club als Ajax heeft altijd een grote aantrekkingskracht op sponsors. Enkele bekende sponsors uit het verleden zijn TDK, ABN Amro, Aegon, Le Coq Sportief, Puma en Adidas. Adidas is de huidige kledingsponsor van Ajax en heeft nog een contract met Nederlands beste club tot 2019.
Supporters
Zoals ieder bekende club heeft ook Ajax enkele fanatieke supporterskernen. De bekendste is natuurlijk de F-Side, die in de Arena pal achter doel aan de zuidkant van het stadion zitten. De F-side zorgt altijd voor een mooie sfeer in het stadion, en meestal wordt er in de 2e helft richting de fanatieke aanhang van de F-Side gespeeld. De supporters van Ajax die vaak werden aangesproken als “Joden” hebben deze naam als geuzennaam over genomen. Sinds Ajax is overgegaan naar de Meer trekt het ook beduidend meer supporters.

De meeste wedstrijden voor Ajax
De 5 spelers die de meeste wedstrijden voor Ajax hebben gespeeld zijn Sjaak Swart 463, Wim Suurbier 393, Danny Blind 372, Piet Keizer 364, en Bennie Muller 341.